top of page

For nye studenter: leonardos og leonardon’ts

Hjertelig velkommen til industriell design og vår fantastiske linjeforening, Leonardo.



Du har sikkert mange spørsmål og fått kastet mye informasjon din vei siden du fikk vite at du har kommet inn. Vi skal prøve å hjelpe deg litt med å komme i gang, så her kommer en liten liste med leonardos og leonardon’ts:



  1. Hva gjør jeg?

  2. Finn deg et sted å bo

  3. Betal semesteravgiften

  4. Søk om lån fra lånekassen

  5. Aktiver din brukerkonto på NTNUs nettside

  6. Vurder om du vil ta forkurs

  7. Skaff deg studentkort

  8. Skaff deg medlemskap på Samfundet

  9. Pakke

  10. Møt opp på skolen

  11. Fadderperioden

  12. Kontakt oss





Finn deg et sted å bo:


Har du ikke allerede fått deg et sted å bo kommer det litt tips til hvordan og hvor. Hvor? NTNU består av flere campuser. Prøv å finne noe som er i gang/sykkelavstand fra Gløshaugen, siden det er her du kommer til å tilbringe de neste fem årene. Områdene Elgeseter, Bakklandet, Singsaker, Berg, Lerkendal og Øya omkranser Gløshaugen, har gangavstand til skolen og et stort tilbud av hybler, kollektiv og leiligheter. Litt lenger unna er Midtbyen, Solsiden, Møllenberg, Rosenborg, Moholt, Nardo og Tempe, men fortsatt i grei avstand.



Alternativer:

Kjøp


Fordeler: Lønnsomt så lenge renteutgiftene er lavere enn leieutgiftene. Har selv ansvar for egen bolig. Mange velger å kjøpe en leilighet med ekstra soverom slik at de kan leie ut et rom.


Ulemper: Har du råd til å betale både renter og avdrag? Sjekk boligmarkedet grundig.



Samskipnadens studentboliger


Samskipnaden er en stiftelse som betales av og drives for studentene. Gå inn på sit.no/hybel og book en bolig. Se kontaktinfo: https://www.sit.no/hybel/kontakt-oss


Fordeler: Raskt internett (100 Mb/s), billig.


Ulemper: Bo med fremmede.



Private utleiere


Det finnes proffe utleiere som Frost eiendom (frost.no). Det finnes også en haug med enkeltpersoner som leier bort enkelthybler og leiligheter. De finner du for eksempel her:

finn.no

hybel.no eller se papirutgaven av Adressa.


Fordeler: Kollektiv gjør at man kan dele på utgifter til husstanden, og det er sosialt. Noen legger ut annonser om at de har ledig rom i sitt kollektiv, andre annonser tilbyr en leilighet som flere må gå sammen om å leie.


Ulemper: Noen utleiere er useriøse. TV2 Hjelper deg advarer mot en utleier med navn Torstein Tran, pga ulovlig utleie.



Singsaker studenterhjem


Singsaker studenterhjem er et stort internat for studenter som ligger rett ved Gløshaugen. https://studenterhjem.singsaker.no/


Fordeler: eget rom og bad, alle måltider serveres til feste tidspunkt, mange arrangementer for de beboende, tydelig tilhørighet


Ulemper: man har tradisjonelt et lite rom det første året, det er mange og det kan være vanskelig å bli kjent




Tak-over-hodet-garantien


Ingen skal behøve å bo i telt. Tak over hodet-garantien sikrer at du ikke blir stående fullstendig uten bolig.


Fordeler: Et tak over hodet, sentralt.


Ulemper: Opptil 5 deler rommet, kamp om dyner og varmt vann i dusjen, ingen gardiner eller vaskemuligheter av klær, og du må flytte ut i løpet av september. Dette er bare en midlertidig løsning.





Betalt semesteravgiften:


Semesteravgiften på 700 kr er nøkkelen til det meste. Du får stipend og lån fra Lånekassen, tilgang til mail, studentkort og semesterkort først etter at denne er betalt. Det kan gjøres over nettbanken din og denne siden: http://studweb.ntnu.no. Pinkoden for innlogging finner du i e-posten du fikk fra Studieavdelinen ved NTNU etter at du kom inn på studiet. Gå til Registreringer -> Undervisningsmelding del 1 og følg guiden gjennom de 7 sidene. Husk å melde deg opp til både undervisning og vurdering (eksamen)! (Husk også at man ikke får 40% av lånet omgjort til stipend dersom man fremdeles bor på samme adresse som sine foreldre/foresatte, så skriv inn riktig semesteradresse).



Gå så til Betaling -> Betaling for å betale semesteravgift, og generer et kid-nr du kan bruke i nettbanken din. Lånekassen blir automatisk varslet om din studentstatus når du har bekreftet studieplanen og NTNU har registrert betalingen din. Du får ikke lenger tilsendt semesterkort, med mindre du ber om dette, men det har du ikke egentlig behov for. Du kan i stedet laste ned studentbevis - appen fra Appstore eller Google Play, og logge inn med NTNU-brukeren din (se punkt 5). Denne appen er gyldig student-id. På dette står studentnummeret ditt (som forøvrig også står på Studentweb), og det er også dette kortet som gir deg studentrabatt på for eksempel kollektivtransport.





Søk om lån fra lånekassen:


Det kan være opptil 8 ukers ventetid hos Lånekassen rundt studiestart, det er derfor lurt å være tidlig ute hvis du trenger pengene fort. Du får ikke mindre penger dersom du er treg. Gå inn på lanekassen.no. Selv om du ikke trenger pengene kan du alltids ta opp fullt lån og høste rentene av det. Lånet er rentefritt så lenge du er under utdanning. Du kan søke om lån før du har fått studieplass, men du får ikke utbetalt noe før du har betalt semesteravgiften.


Dersom du ikke søker før 15. november, vil du som regel bare kunne søke for vårsemesteret og dermed gå glipp av et helt semester verdt av penger.





Aktiver din brukerkonto på NTNUs nettside:


For å få tilgang til NTNUs intranett (innsida.ntnu.no), webmail og andre tjenester, må du aktivere brukerkontoen din. Dette gjøres på aktiver brukerkonto.Du trenger:


Studentnummeret ditt (står på Studentweb og på semesterkortet)


Pinkoden du fikk da du kom inn på studiet (samme som brukes på Studentweb)


Du må ha betalt semesteravgift, og den må være registrert hos NTNU, så beregn et par dager etter at du betaler før du får aktivert kontoen.


Du vil ikke ha veldig stort behov for Innsida og webmailen i Teknostartukene, men når den vanlige undervisningen starter, vil du finne lenker til fagenes hjemmesider på Innsida, og all viktig informasjon kommer der eller på mail.





Vurder om du vil ta forkurs:


NTNU arrangerer oppfrisknings-/forkurs i matte og kjemi. Mattekurset varer som regel i en uke og er beregnet som en oppfriskning av mattekunnskapene fra videregående. Er du i tvil, så gå på det. Oppfriskningskurset kan spare deg for mye hodebry de første månedene dersom du ikke har tenkt på tangens og integralregning på et år eller to. Du finner nettsiden til oppfriskningskurset i matte her. Du kan også ta oppfriskingsoppgavene på nett her: https://wiki.math.ntnu.no/oppfrisk/start.


Forkurset i kjemi er ment for de som ikke har hatt kjemi på videregående og da vi ikke har kjemi i vårt studieprogram er ikke dette nødvendig.





Skaff deg studentkort:


Du kommer ikke langt uten studentkortet. Dette gir deg tilgang på vårt kjære IPD og andre bygninger utenom arbeidstider, verkstedet, printere og utlån på biblioteket.


Vi anbefaler at du skaffer deg studentkortet så fort som mulig etter oppstart, eller gjerne uka før semesteret begynner, hvis du er i byen så tidlig. I fadderuken brukes klasserommet til å legge fra seg saker og vi bruker ofte toalettene inne på IPD hvis vi henger i nærheten, da er det greit å alltid ha studentkortet med seg.





Skaff deg medlemskap på Samfundet:


Det er greit å skaffe seg medlemskap først som sist. Du sparer tid i kø i fadderuken, penger på inngang, mat inne på samf OG man får rabatt på øl inne på Samf. Og her henges det en del både i fadderuken og etter.


Samfundet selger medlemskap for Huset og på Stripa hele fadderuken. Etter det kan det kjøpes i luka inne på Samf. Man må ha gyldig student-ID for å få kjøpt medlemskap.





Pakke:


Du ser kanskje på barndomsrommet ditt og er litt i villrede over hva du skal ha med deg. Det finnes mange lister der ute, men her kommer enda en.


  • Sjekk fadderprogrammet


    • Det kan være greit å ta en titt på fadderopplegget og pakke kostymer, party-utstyr og annet deretter.



  • Pakk som om du skal være der til desember

    • Det skjer mye og plutselig kommer kulden over Trondheim og da er det kjedelig å sitte med litt for lite og tynne klær.



  • Hvitt laken


    • Togafest er tradisjon, og det kan være greit å pakke med seg et hvitt laken (helst ikke stretch) som du kan bruke. Det er ofte utsolgt i Trondheim for dette rundt fadderukene. Om det er gammelt eller ikke spiller ikke så stor rolle, men det kan bli skittent, rakne ol. under togafesten. Det er en togafest på Samfundet, men Leonardo arrangerer opplegg hele dagen, så du trenger ikke stresse med å kjøpe billett hit.


  • Antrekk til immatrikuleringsball

    • Ballet er deres første møte med studentergalla. Da har man på seg det peneste man har. Det brukes ofte lange “evening” kjoler og høye heler eller mørke dresser, dresssko og slips eller sløyfe. Man tar på seg det peneste man har, rett og slett.


  • Allværsjakke

    • Trondheim er kjent for vind, regn og skiftende vær. En allværsjakke eller god regnjakke kan være din beste venn. Husk også en varm jakke til når snøen kommer.


  • Gode sko

    • Du kommer til å gå en del i fadderuken. Det kan også være at skoene dine blir skitne, så ikke ta bare med deg de helt nye, hvite skoene dine


  • Treningstøy


    • Dersom du er av den sporty typen har Leonardo et fotballlag som er svært lavterskel. I tillegg mange grupper ved NTNUI som driver med forskjellig idrett som du kan melde deg inn i. SiT har flere treningssentre hvor du kan trene både alene og på gruppetimer for bare 230kr/måneden.


  • Power-bank


    • Det kan være greit å kunne ha tilgang på strøm i fadderperioden. Det er ikke alltid man er inne og kan legge mobilen sin til lading.


  • Generelt om klær


    • Vårt studie er ganske kreativt og det kan være greit å ha en maler-genser eller t-skjorte som kan søles litt på. Ellers er det bare å ta med seg klær som man selv er komfortabel i.


  • Annet


    • Det kan være greit å ta med noen tegnesaker hvis du har det liggende hjemme. I løpet av de første ukene får du en lang liste med ting du trenger til studiet, dette er blant annet tapetkniv, en lang metall-linjal, skissebok og maskeringstape. Alt kan bli kjøpt i Trondheim, men dersom du har plass og du har det hjemme, kan det være greit å ta med.





Møt opp på skolen:


Hvor er skolen? Den grå steinbygningen på Gløshaugen kalt Hovedbygget er ikke til å ta feil av der den ruver over Nidarosdomen sørøst for sentrum. Dette er her du kommer til å studere, på Campus Gløshaugen. Dette er her de aller fleste realfagsstudentene har forelesninger, og du kommer etter hvert til å bli godt kjent, selv om det kan virke litt stort i starten.


Det kan være praktisk å laste ned appen MazeMap som gir deg oversikt over de forskjellige forelesningssalene, byggene og rom. Den gjør det lettere å orientere seg de første ukene.


De første dagene starter rolig med informasjonsdag og immatrikulering. Oppdatert informasjon for årets studiestart finner du her. Etter dette følger det en uke med et startprogram for sivilingeniørstudenter kalt Teknostart. Dette programmet varierer litt fra linje til linje.



Hvor og når du skal møte opp for immatrikuleringen har du fått informasjon om på mail.





Fadderperioden:


Vi begynner fadderopplegget rett etter immatrikuleringen og du vil få mer informasjon da! Vi gleder oss til å ta imot dere og veilede dere gjennom de første ukene på universitetet. Det blir to uker med dager på skolen og ettermiddagen hvor fadderne tar over. Dette er en gylden anledning til å bli kjent med hverandre, skoleområdet, byen og utelivet i Trondheim, få tips om studiehverdagen og fritidsaktiveter og ha det veldig gøy. Det er meningen at du skal bli sliten i løpet av fadderperioden, men det er også lagt inn rolige dager der det er mulig å hente seg litt inn igjen. Programmet for fadderperioden finner du i Facebook-gruppen du skal ha blitt lagt til i. Lurer du på noe eller har ikke blitt lagt til i gruppen, ikke nøl med å ta kontakt!





Kontakt oss:


Dersom det skal være noe som helst må du ikke nøle med å kontakte oss. Du kan sende oss en melding på facebook eller instagram. Begge steder heter vi Leonardo Linjeforening.


Eller send mail til vår kjære leder Markus Vold Aspenes: ilpresidente@industrielldesign.no




Vi gleder oss til å møte deg!


Sofie H. Winther

bottom of page